MDDSZ Varnost v gostinstvu

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Pet-stopenjski model

Pet-stopenjski model Natisni

Koraki pri pet-stopenjskem modelu ocene tveganja: 

  1. korak – prepoznavanje nevarnosti in ogroženih oseb
    Na delovnem mestu poiščite vse, kar bi lahko povzročilo poškodbo, in ugotovite, kateri delavci bi lahko bili izpostavljeni nevarnostim.
  2. korak – ocenjevanje in prednostno razvrščanje tveganj
    Ocenite tveganja (njihovo resnost, verjetnost itd.) in jih razvrstite po pomembnosti. Bistveno je, da ukrepe za odpravljanje ali preprečevanje tveganj razvrstite po prednostnem vrstnem redu.
  3. korak – odločitev o preventivnem ukrepanju
    Opredelite ustrezne ukrepe za odpravljanje ali obvladovanje tveganj.
  4. korak – ukrepanje
    Opredelite načrt prednostnih preventivnih in varnostnih ukrepov in pričnite z njihovim uvajanjem (najverjetneje vseh težav ni mogoče odpraviti takoj). Določite, kdo bo kaj storil in kdaj, do kdaj mora biti naloga opravljena, ter zagotovite sredstva za izvajanje ukrepov.
  5. korak – spremljanje in posodabljanje
    Oceno tveganja je treba redno posodabljati in na ta način zagotavljati njeno ažurnost. Posodobiti jo je treba ob vsaki pomembni spremembi v organizaciji ali zaradi rezultatov preiskave nezgode pri delu ali nevarnega pojava.

Oceno tveganja je potrebno izdelati za vsako delovno mesto po predlogi za oceno tveganja!

 

Dobrodošli

Namen spletne strani je tako delodajalcem kot delavcem v dejavnosti približati eno najpomembnejših orodij zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, in sicer ocenjevanje tveganja.

 

Dejavnost hotelirstva in gostinstva

Predstavitev dejavnosti gostinstva in hotelirstva.

 

Tveganja v dejavnosti

Najpomembnejša tveganja povezana z delom v dejavnosti in njihovo preprečevanje.